Sunday, 31 July 2011

SELAMAT BERPUASA SEMUAAAA

1 ogos 2011 SELAMAT BERPUASA :)
Buat kali pertamanya dalam hidup aku puasa berasing asingan dengan family :( Sedey pon ade sb first time kann . Bile da first time nie la macam2 perasaan ade dalam lubuk hatiku .. Terasa seronok berbuka dengan kawan kawan , terasa sekarang la masa nya untuk berdikari :) waaaaaaaaaa 



Firstly, aku na cerita pengalaman pertama bersahur dengan budak rumah . Seronok sangat ! Da macam satu family . (first2 puasa bley la ckp ) haha Aku set alarm fon kol 5, kot2 la terjaga ke bley tolong2 ape2 yang tak siap ag . Tapi dengar2 ade org ketuk pintu bilik, ha tu tandanye da siap laa tu, cm selalu mak kite wat tuu . weeeeee *


Okey bile sume da de kat meja makan, sorang2 aku perhatikan muka , ade muka malas, ade muka mengantuk, ade jugak mata yg takley na bukak2 . hahahaha macam2 la budak rumah aku nie .. Bau je laok kat depan mate, mate sume segarrrr je  hahaha First2 makan mmg takde bunyi la, sume nye layan makan jee . 


Time tengah2 tuu ade je benda na gelak, ade jee benda na bercerita :) HAHA seronok sangat ..  Terasa bahagia sekejap . Dekat rumah tak dapat na rasa suasana macam sekarang , kalau kat rumah komfom2 muka sume serius  .. Even lepas makan pon takde orang na bercakap , ape pesen la .. 


Hopefully, lepas nie kite (mane yg ade je la) dapat berbuka and bersahur bersama sama lagi , takde la takna bangun yee . Banyak pahala kite bley dapat dengan bersahur , even kite tak makan tapi kite minum pon da dapat pahala , so rajen2 la bangun sahur, jangan malas !


p/s : Di antara sunat puasa yang sering dipandang ringan oleh ramai umat Islam kini ialah bersahur. Bersabda Nabi saw:
“Makan sahurlah, kerana makan sahur itu berkat.”
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)
Dalam hadis lain, Nabi bersabda:
“Bersahur itu berkat maka janganlah kamu tinggalkan, walau seorang di antaramu hanya meneguk air. Kerana Allah dan para malaikatNya akan mengucapkan selawat kepada orang-orang yang bersahur.”
(Hadis Riwayat Ahmad) 





No comments:

Post a Comment