Sunday, 31 July 2011

SELAMAT BERPUASA SEMUAAAA

1 ogos 2011 SELAMAT BERPUASA :)
Buat kali pertamanya dalam hidup aku puasa berasing asingan dengan family :( Sedey pon ade sb first time kann . Bile da first time nie la macam2 perasaan ade dalam lubuk hatiku .. Terasa seronok berbuka dengan kawan kawan , terasa sekarang la masa nya untuk berdikari :) waaaaaaaaaa 



Firstly, aku na cerita pengalaman pertama bersahur dengan budak rumah . Seronok sangat ! Da macam satu family . (first2 puasa bley la ckp ) haha Aku set alarm fon kol 5, kot2 la terjaga ke bley tolong2 ape2 yang tak siap ag . Tapi dengar2 ade org ketuk pintu bilik, ha tu tandanye da siap laa tu, cm selalu mak kite wat tuu . weeeeee *


Okey bile sume da de kat meja makan, sorang2 aku perhatikan muka , ade muka malas, ade muka mengantuk, ade jugak mata yg takley na bukak2 . hahahaha macam2 la budak rumah aku nie .. Bau je laok kat depan mate, mate sume segarrrr je  hahaha First2 makan mmg takde bunyi la, sume nye layan makan jee . 


Time tengah2 tuu ade je benda na gelak, ade jee benda na bercerita :) HAHA seronok sangat ..  Terasa bahagia sekejap . Dekat rumah tak dapat na rasa suasana macam sekarang , kalau kat rumah komfom2 muka sume serius  .. Even lepas makan pon takde orang na bercakap , ape pesen la .. 


Hopefully, lepas nie kite (mane yg ade je la) dapat berbuka and bersahur bersama sama lagi , takde la takna bangun yee . Banyak pahala kite bley dapat dengan bersahur , even kite tak makan tapi kite minum pon da dapat pahala , so rajen2 la bangun sahur, jangan malas !


p/s : Di antara sunat puasa yang sering dipandang ringan oleh ramai umat Islam kini ialah bersahur. Bersabda Nabi saw:
“Makan sahurlah, kerana makan sahur itu berkat.”
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)
Dalam hadis lain, Nabi bersabda:
“Bersahur itu berkat maka janganlah kamu tinggalkan, walau seorang di antaramu hanya meneguk air. Kerana Allah dan para malaikatNya akan mengucapkan selawat kepada orang-orang yang bersahur.”
(Hadis Riwayat Ahmad) 





Sunday, 17 July 2011

8 CARA UNTUK KAWAL BERAT BADAN SEPERTI SAYA :p


Sesape pon mesti na berat badan yang ideal kann ? Cam tu jugak aku, sejak aku masuk kolej and menetap kat "uma sendiri" nie berat aku makin lama makin naek . huh! takku sangka begini jadik nya. haha Okey , now aku na share ngan korang cara cara tuk kawal berat badan yang besar cm belon . 
Dan aku selitkan jugak gamba gamba aku ,, yg semakin gemok dan membesar ;P
Gamba kat sebelah kanan and kiri adalah gamba sebelom aku menetap sendiri .

Skang aku na tunjukkan gamba aku skang :P
*tgk kat peha aku tu, besar kann (aku yg pakai shawl)



*tgk pipi aku lepas aku menetap "uma sendiri"



JOM SAMASAMA KITA BUAT (jangan ckp jee)
1. Minum Air Masak
Tubuh kita terdiri daripada 65-70% air. Maka air amat penting. Kadangkala kita terasa lapar tetapi sebenarnya bukan kerana kita lapar tetapi kekurangan air. Cuba apabila anda lapar, minum segelas atau dua gelas air dan lihat kesannya adakah anda betul-betul lapar atau badan anda kekurangan air.
2. Kunyah Makanan Anda
Mengunyah makanan kita dengan lambat dan perlahan mempunyai beberapa keuntungan yang kita tidak sedar. Ini memberi kita keupayaan untuk berehat, dan menikmati makanan kami. Slow mengunyah adalah langkah pertama, dan sangat penting dalam suatu sistem yang kompleks pencernaan. Selain itu, jika kita makan perlahan-lahan, kita mungkin merasa penuh sebelum menyelesaikan semua makan, dan boleh meninggalkan sisanya untuk makan seterusnya.
3. Latihan harian
Amalkan latihan atau excercise setiap hari selama 30 minit. Sekadar berjalan pantas sudah memadai. Amalkan ini selama 30 hari dan anda akan nikmati perubahan dalam hidup anda. Saya telah mencubanya dan saya dapat rasakannya.
4. Beritahu orang lain niat anda
Tulis di blog, bercerita di forum, dan beritahu orang lain membuat anda tetap bertanggung jawab untuk membantu. Beritahu orang lain rencana anda, itu akan membantu anda mendapatkan motivasi untuk pergi dengan itu!
5. Membuat jadual makanan
Merancang hari anda sehingga anda makan di sekitar waktu yang sama setiap hari. Penjadualan ini akan membantu pencernaan.
6. Jangan terlalu banyak makan
Ketahui batas anda dan berhenti makan ketika anda penuh. Saya sering menjadi mangsa ingin menyelesaikan makan sehingga tiada sisa. Hal ini telah menyebabkan saya sakit perut. Lain kali, sukat pemakanan anda  agar tidak merugikan diri sendiri!
7.Pilih snack anda dengan bijaksana
Seperti biasa, pilih makanan yang kurang kalori dan tidak berlemak. Ini telah banyak kali ditekankan dalam pemakanan harian kita namun ramai yang sering mengabaikannya.
8.Lifestyle
Ingat, ini bukan tentang diet khusus, atau program latihan khusus. Rahsia sesungguhnya adalah dalam mengubah kesihatan anda menjadi gaya hidup, dan tumpukan pada gaya hidup sihat dengan setiap pilihan yang anda buat.
dila ;) SELAMAT MENCUBA !